בריא לדעת

סודה- וכל השאר.

מאת:טליה לביא

כל מה שרציתם לדעת עליה וקצת יותר | מי עדן

סודה הוא משקה המורכב ממים שבהם מומס פחמן דו-חמצני. פחמן דו חמצני הוא גז המאושר כתוסף מזון, כשהוא מומס במים הוא נמס ומתפרק, תהליך המסת הפחמן נקרא פחמון. תהליך זה יוצר חומצה פחמתית חלשה שנוסחתה H2C03 והיא אשר מקנה למים את הטעם החמצמץ האופייני וכמובן את בועות הגז המורגשות בשתייה.

כמו מרבית ההמצאות, גם סודה הומצאה ב"טעות". בשנת 1767 חוקר אנגלי בשם ג'וזף פריסטלי גילה דרך להחדיר למים רגילים פחמן דו חמצני. לאחר שהניח קערת מים על מכל במבשלת בירה, הוא מצא כי המים מעלים בועות על פני השטח. ניכר כי הפחמן הדו חמצני שמעל מיכל הבירה חדר אל המים שבקערה ובכך התסיס אותם. לאחר שטעם ואהב את המים התוססים, החל להציע את המשקה הייחודי לחבריו בתור משקה צונן ונפלא. כמה שנים לאחר מכן כימאי שוודי בשם טיוברן ברגמן ביקש להטיב את בריאותו הלוקה ופיתח מים תוססים בתהליך דומה לזה שפריסטלי גילה. במאה התשע-עשרה, אניוס ז'דליק ההונגרי העצים בכמה שלבים את התפתחות הסודה והקים מפעל בהונגריה להפקת מי סודה. מאז ועד היום, סודה מופקת על ידי החדרת פחמן דו חמצני דחוס אל מיכל המים.במשך הזמן, החלה הסודה להופיע במספר צורות וכיום ניתן לצורך סודה בבקבוקי זכוכית ופלסטיק, בפחית וכמובן באמצעות מתקן סודה ביתי או תעשייתי. כאשר פותחים את הבקבוק או הפחית של מי הסודה או משקה סודה אחר, הגז יוצא החוצה ומתסיס את המים.

להזמנת Pure Soda לחצו כאן

הסודה אמנם תמיד מורכבת מאותם חומרים - מים ופחמן דו חמצני - אולם במהלך השנים היא כונתה בשמות רבים מספור. לסודה היו מספר כינויים במהלך השנים. עד מלחמת העולם השנייה היא נקראה soda water. בשנות החמישים צצו כינויים חדשים כגון sparkling waterו-seltzer water המונח seltzer water מקורו בכפר הגרמני Nieder-Selters, שבו נמצאים מעיינות הסלצר המפיקים מים תוססים טבעיים. במגזר החרדי מכונה סודה "מים קופצים" במלעיל.

האם סודה היא תחליף ראוי למים?

מים הם המשקה הטבעי ביותר, ואין עוררין לגבי החשיבות של שתיה בכמות מספקת של כ-2 ליטר ביום לנשים ו3 ליטר ביום לגברים בכדי למנוע התייבשות ולשמור על כמות נוזלים אופטימלית בגוף.
אלא שאנשים רבים אינם שותים מספיק בשל קושי כזה או אחר לשתות מים. לעתים קרובות, במיוחד בקרב ילדים, קושי זה מוביל לשתייה של משקאות עתירי סוכר וקלוריות, כאלו המכילים גם צבעי מאכל ותוספים מלאכותיים שונים.
סודה היא המשקה הקרוב ביותר למים. אין בה סוכר וגם לא קלוריות, לא צבעים ולא תוספים מזיקים. היא מקנה תחושת רעננות ומגוונת את צריכת הנוזלים הבריאים מלבד מים.
אלא שכמו בכל דבר, בעיקר בתזונה ובבריאות, אין המרבה הרי זה משובח. צריכה גבוהה מאד של סודה עלולה להיות מזיקה. בשל החומציות של מי הסודה צריכה גבוהה עלולה להזיק לאמאייל של השן, אם כי מחקרים הראו שלשם כך דרושה חשיפה גדולה בהרבה מזו הנגרמת על ידי שתיית משקאות קלים.



קפה יחד עם סודה- שילוב מנצח

איטליה נחשבת למדינה הראשונה בה התחילו לשתות סודה לצד הקפה. הסיבה לכך פשוטה - שתיית הסודה מאפשרת לנקות את בלוטות הטעם לאחר הארוחה, על מנת לחוש את טעמי וארומת הקפה בצורה הטובה ביותר.
לשתיית סודה יחד עם הקפה יש שני יתרונות עיקריים. ראשית, שתיית הסודה גורמת לתחושת רענון לאחר הארוחה, ולכן מאפשרת לטעום את טעמו האמיתי והטוב של הקפה. שנית, הסודה מאפשרת לצרכנים קבועים של קפה שינוי ואווריריות בחלל הפה, דבר המשפר פלאים את חווית הקפה כולה ומסייע לחוש היטב את טעמו של הקפה, גם לאחר מספר כוסות.
רבים טוענים כי שני משקאות אלו בפני עצמם גורמים להתייבשות מואצת, ולכן שילוב של קפה עם סודה יכול להוביל לנזק גופני רב. טעות זו מתבססת על ההנחה כי הנוזלים היחידים שאדם מקבל ביום, מקורם בשתיית קפה וסודה. עם זאת, כאשר אנו מדברים על שתיית קפה עם סודה, אין אנו מדברים על כמויות עצומות, אלא על שילוב של כוס סודה וקפה לתוך תפריט הנוזלים הרגיל. מיתוס נוסף אשר נוצר סביב סודה הוא כי היא יכולה להזיק לאנשים בעלי בעיות בעיכול. עם זאת, מחקרים רבים הראו כי מי סודה דווקא נמצאו יעילים בבעיות עיכול .
המנהג של שתיית קפה עם סודה הוא אמנם עתיק, אך הוא קיים עד היום ומאפשר לאוהבי קפה רבים ליהנות באופן מוחלט מחוויית שתיית הקפה. באמצעות מנהג זה, ניתן ליהנות מקפה איכותי בכל החושים, ולהרגיש באירופה, גם אם לא יצאתם את גבולות הארץ.

מלא/י פרטיך ונציגנו יחזרו אליך עם מבצע מותאם במיוחד עבורך
מתקני מים מינרלים מתקני מים מינרלים