בריא לדעת

פלאטינוז – מידע מקצועי

פלאטינוז – מידע מקצועי | מי עדן

פלאטינוז (איזומאלטולוז - Isomaltulose) הוא דו סוכר, המורכב מפרוקטוז וגלוקוז הקשורים ביניהם בקשר 1-6α, שהוא יציב יותר, ולכן קשה יותר לפירוק אנזימטי בהשוואה לקשר 1-2α האופייני לסוכרוז.

איור 1: מבנה מולקולרי של פלאטינוז

בשל מאפייני הקשר המולקולרי הייחודי של הפלאטינוז, העיכול והספיגה שלו במערכת העיכול איטיים במיוחד, פי 5 מאשר עיכול וספיגה של סוכרוז. הפלאטינוז עובר עיכול מלא במעי הדק, ולכן אינו גורם לתופעות לוואי. הפלטינוז מספק 4 קלוריות לגרם.

תודות לכך הפלאטינוז מתאפיין ב:

- אינדקס גליקמי נמוך מאד (ערך = 32)
- עליה איטית ומתונה של גלוקוז בדם
- היעדר היפוגליקמיה ריאקטיבית
- הפרשה מתונה של אינסולין (Insulinemic Index = 30)
- אספקה מתמשכת של אנרגיה זמינה

איור 2: עקומת גלוקוז לאחר צריכת 50 גרם פלאטינוז וסוכרוז



פלאטינוז יישומי צריכה – הוכחות מחקריות

יעיל לשיפור ריכוז ויכולת חשיבה
השפעת הפלאטינוז בהשוואה לסוכרוז על הפעילות המוחית נבחנה במחקר שבו מתנדבים בריאים ביצעו מאמצי חישוב מתמטיים במשך 15 דקות לפי שיטת Uchida Kraepelin. המתנדבים ביצעו את המאמץ המוחי בצום ו- 90 ו- 150 דקות לאחר קבלת מנות משתנות של סוכרוז או פלאטינוז. התוצאות הראו עלייה משמעותית ביכולת החישובית והריכוז עם הפלאטינוז ביחס לסוכרוז. כמו כן, השפעת הפלאטינוז נמשכה זמן ארוך באופן משמעותי ביחס לסוכרוז. הממצאים תומכים בעובדה כי לפלאטינוז יכולת אספקת גלוקוז ארוכה וממושכת, בריכוז נמוך ביחס לסוכרוז, מבלי לגרום להפרשה עודפת של אינסולין. לכך, השלכות משמעותיות על אספקת הגלוקוז למוח וביצוע יעיל של פעולות הכרוכות בחשיבה וריכוז.

אינו גורם לעששת
הודות לעמידותו בפני פירוק אנזימתי, הפלאטינוז אינו מתפרק גם ע"י החיידקים המצויים בחלל הפה, ולכן אינו גורם להתפתחות עששת. פלאטינוז מונע היוצרות פלאק גם כשהוא נצרך בשילוב עם סוכרים אחרים.


מגביר ניצול שומן לאנרגיה בפעילות גופנית ובמנוחה
מחקרים קליניים ביססו לאחרונה את העובדה כי הפלאטינוז מעלה את הפרופורציה של ניצול האנרגיה שמקורה משומן מסך צריכת האנרגיה הכללית. הדבר נכון לעוסקים בפעילות גופנית נמרצת, מתונה או לאלו שאינם עוסקים בפעילות גופנית.
ממצאי המחקרים מצביעים על כך שצריכה של פלאטינוז בסמיכות לפעילות גופנית או במנוחה מגדילה באופן מובהק את ריכוז חומצות השומן החופשיות בהשוואה לסוכרים אחרים (דקסטרין, מלטודקסטרין - בעלי אינדקס גליקמי גבוה). יתירה מכך, בהשוואה לאותם סוכרים, צריכה של פלאטינוז הביאה לייצור נמוך יותר של אנרגיה ממקור של פחמימות בעוד שקצב שריפת השומנים גבר בכ- 28.



איור 3: שריפת שומן לאחר שתיית משקה עם פלאטינוז או סוכרוז


פרטים נוספים ניתן למצוא באתר בלינק הזה>

מלא/י פרטיך ונציגנו יחזרו אליך עם מבצע מותאם במיוחד עבורך
מנהלת תחום בריאות במי עדן תשמח להשיב לשאלתך
מתקני מים מינרלים מתקני מים מינרלים