בריא לדעת

על מים ועל ריח אין להתווכח

מים – שאלה של טעם | מי עדן

מים מינרליים זוכים לגיוון נוסף בדמות מים מוגזים. רמות הגיזוז המשתנות יוצרות עשרות טעמים חדשים ומפתיעים, שהביאו אפילו ליצירת תחרות טעימת מים

מים מורכבים משתי מולקולות מימן ומולקולה אחת של חמצן – את זה למדנו כבר בשיעור טבע. שתי מולקולות מימן ומולקולה אחת בודדת של חמצן וזהו. O2 Hזה כל הסיפור. לכאורה, אותו הרכב כימי, אותו טעם ואותו מרקם לכל סוגי המים בעולם, האמנם?!

מים אמנם מורכבים רק משלוש המולקולות שהזכרנו למעלה, אבל מה שמבדיל ביניהם הוא התהליך שעוברים המים בדרכם אל הקרקע והאלמנטים שאיתם באים המים במגע בהמשך הדרך. מים נקראים חומר ממס אוניברסלי משום שהם ממיסים מעט מכל דבר שבא במגע אתם. וכך אוספים המים מינרלים לאורך מסלול הזרימה שלהם. ולכן, ההרכב הגיאולוגי של האזור משפיע על הטעם של כל מעיין וככל שהמים קרובים יותר למקור, כך הטעם שלהם יהיה טוב יותר.

טעמם של מים מוגזים, לעומת זאת, נקבע על-פי רמת הגיזוז: ככל ששיעור דו-תחמוצת הפחמן עולה, כך המים חמוצים יותר. הטועמים מתארים את התחושה הזו כמרעננת או חריפה. זוהי תחושה שיכולה להיות חיובית או שלילית, בהתאם לסוג המינרלים שיש במים

מים – מבחני טעימה ופסטיבלים

כבר בשלהי שנות ה-70 השכילו בארצות-הברית להפוך את המגוון בטעמים של מים לאמנות. ארתור ון וייסברגר, שהיה טועם יין ידוע, עשה הסבה, ובפסטיבל החורף בקליפורניה החל בשורה של מבחני טעימות מים . לימים הפך הפסטיבל למסורת בו טועמים מאות סוגי מים מכל העולם. לתחרות הזאת הגיעו גם המים המוגזים של מי עדן וזכו במדליית כסף על טעמם המשובח.

אם הייתם מגיעים לתחרות ומקשיבים למשפטים שריחפו באוויר, הייתם ודאי תוהים האם טעיתם והגעתם לתחרות יינות משובחת של הכרמים המובילים בעולם. טועמי המים החליפו ביניהם רשמים על מרקם רך כמשי, על מים חדים או ארומטיים או ארציים. טועם מים לא-מרוצה אחד אף הגדיל ואמר: " טעם המים כמו מי בריכה לאחר ביקור של קייטנה שלמה"

שלל הטעמים של מים מינרליים טבעיים מכל העולם יצר לאחרונה משרות חדשות. בבתי המלון יוקרתיים בעולם יש מלצר מים, שכמו מקבילו בתחום היין מתאים את סוג המים לכל מנה בארוחה; למנות הראשונות מים עדינים שאינם פוגמים בטעם, ולמנות האחרונות מים מוגזים שמנקים את הפה ומדגישים את טעמו של הקינוח.

מים - בחנו את בלוטות הטעם שלכם

גם אתם יכולים להיות "טועם מומחה של מים". מלאו את ההוראות הבאות, ובדקו את רמת חוש הטעם שלכם! ראשית, בקשו ממישהו שימלא כמה כוסות בכמה סוגי מים, מבלי שתדעו איזה סוג מים נמצא באיזה כוס. כעת, אחסנו את המים במקום קריר, הרחק מחומרים כימיים שמשפיעים על טעם המים. הימנעו מבישום, מעישון, מאכילה ומשתיית קפה או אלכוהול במשך חצי שעה לפני הטעימה. את הטעימה מומלץ לעשות בשעות הבוקר המאוחרות או אחר-הצהריים. כדאי להשתמש לשם כך בכוס יין, שאותה יש לשטוף פעמיים ולנגבה לפני מזיגת המים. הציונים נעים בין אפס לעשר.

פרמטרים לקביעת טעם מים

רושם- אם המים עכורים ואינם נקיים או צלולים יש להוריד נקודות.
ארומה- סובבו את המים בכוס, הניחו את האף מעל המים ושאפו 3 הרחות. אם מופיעים ריחות נלווים למים – כמו כלור, פלסטיק או גופרית– יש להוריד נקודות.
טעם- אחרי סיבוב המים, קחו לגימה קטנה, פזרו את המים במהירות בפה, ובלעו כמות קטנה. בדקו את טעמי הלוואי ואת נעימות התחושה בפה. תנו ציון .
גיזוז- בדקו את איכות הבועות ואת חוזקן, את התחושה בחלל הפה בעת הטעימה ואת טעם המים המוגזים. הגיזוז גורם למים להרגיש מרעננים וחמוצים. העריכו כמה התוספת הזו מוסיפה או גורעת מאיכות המים.

טבלת ציונים למים מוגזים

* מס' נקודות מקסימלי למים לא מוגזים – 50, למים מוגזים – 60

מים מספר 1 מים מספר 2 מים מספר 3
רושם
ריח
טעם
תחושת פה
טעם לוואי
גיזוז*
סה"כ נקודות
הערות


לכתבות נוספות בנושא:
מים מוגזים מאז ולעולם
מים מוגזים – רענון לקפה
קוקטיילים עם מים מינרליים מוגזים

מלא/י פרטיך ונציגנו יחזרו אליך עם מבצע מותאם במיוחד עבורך
מנהלת תחום בריאות במי עדן תשמח להשיב לשאלתך
מתקני מים מינרלים מתקני מים מינרלים